Tokedølen II

Om

Med sin lange strandlinje på 185 km og utallige øyer og «kiler» er Toke et eldorado og av flere omtalt som Norges vakreste innsjø. Lyden av en tøffende motor, god mat og deilig drikke i flotte naturomgivelser er et godt utgangspunkt for tur. Enten med din familie, bedrift, vennegjeng eller lag og forening.

«Tokedølen II» går i fast rute søndager i sommerferien som starter ved Toke Brygge og alternerer mellom to ruter annenhver helg. Ellers kan den chartres. Dette er en ideell båt for ulike arrangement som jubileum, bryllup, fødselsdager, firmatur eller bare en hyggelig samling av venner og bekjente i sommersesongen.

Skal du ha bryllup i Drangedal og lurer på hvor du skal gjøre av gjestene i tiden mellom kirken og middagen, send dem på Toke med «Tokedølen II», det er gangavstand fra Drangedal kirke til Toke Brygge. Tokedølen samarbeider med turoperatøren Tele-Tur AS som foretar alt av bookinger på båten. Gå til www.Teletur.no og se under fanen attraksjoner for priser og forslag til turer og pakker du kan kombinere med en tur på «Tokedølen». Vi kan tilby busstransport T/R Drangedal, teambuilding og spektakulere aktiviteter som stisykling og fjellklatring eller vannparken på Hulfjell Gård, kombinert med en tur på  «Tokedølen II» med noe matservering.

Vi samarbeider med flere produsenter av lokalmat i Drangedal og kan tilby servering av mat med råvarer fra bl.a Holte Gård eller andre lokale spesialiteter så lenge det forhåndsbestilles.

Vi har servering ombord og innehar skjenkebevilling for øl og vin.

Kort om historien til Toke og båttrafikken der

Etter siste istid for om lag 10 500 år siden, sto havet langs Telemarkskysten omtrent 80 meter høyere enn i dag. Der Toke ligger strakk «Drangedalsfjorden» seg 60 km. innover i landet, fra Kragerø, gjennom Drangedal og helt opp til Bø i Tørdal. Men landet hevet seg raskt de første årene etter at tyngden fra isen ble borte, og etter godt og vel 1000 år ble Toke liggende igjen som en innsjø slik vi kjenner den i dag. På bunnen av Rørholfjorden ca. 90 m. under havets overflate, finnes det fortsatt et 10-12 meters lag med saltvann fra den tiden.

Helt siden de første folkene kom til denne delen, og helt opp til vår tid, har Toke vært hovedferdselsåre mellom havet og innlandet for de som har hatt sitt tilhold i dette området. Spor fra både eldre- og yngre steinalder er funnet spredt langs breddene og på øyene over hele innsjøen, og gravrøyser fra bronse- og jernalder er et vanlig syn langs vannkanten.

«Straumen» mellom øvre og nedre Toke ble «kanalisert» i 1864 for å muliggjøre trafikk med større båter, og for å lette tømmerfløtingen. Dampbåttrafikken startet samme året, med DS «Tokedølen» som trafikkerte strekningen Prestestranda–Merkebekk. Høsten 1888 kom den mer luksuriøse «DS Turist» med i samme trafikken. Eieren av denne båten, Halvor H. Strømme, hadde planer om å kanalisere strekningen fra Merkebekk ned til havet, men dette ble det aldri noe av. «Tokedølen» gikk ut av fast trafikk rundt 1923, mens «Turist» holdt det gående til 1929. Da hadde tog og rutebiler overtatt det meste av transporten i området.

I dag er det «MS Tokedølen II», som seiler over hele Tokevassdraget, inklusiv Rørholtfjorden i Bamble og Merkebekk i Kragerø. Båten er 52 fot lang og godkjent for 47 passasjerer pluss mannskap. Den har base i Prestestranda ved Toke Brygge.

HISTORIE OG TEKNISKE DATA

Båten er bygget i 1967 ved Brødrene Aa`s båtbyggeri i Hyen, Gloppen kommune i Sogn og Fjordane og er en trebåt bygget i furu på eikespanter. Den ble anskaffet til Toke i 2012 og fraktet til Toke langs landeveien fra Skien Havneterminal. Båten er oppkalt etter passasjerbåten ”Tokedølen” som trafikkerte Toke fra 1864 til 1923.

TEKNISK:

Lengde 52 ft, bredde 4,07m

Vekt ca. 19 tonn

Byggeår 1967 hos Brd. AA på vestlandet, furu på eik,

Maskin: Detroit V8 2takts diesel, ca 525hk

KAPASITETER:

Soldekk m. plass til ca.35 passasjerer, salong med plass til ca 40.

Totalt antall passasjerer: 49 inkl. mannskap på 2

2 toaletter

FASILITETER OMBORD:

Musikk og lydanlegg med trådløs mikrofon.

Bevilling for skjenking av øl & vin.

230 volt 6kw inverter som gir mulighet for nystekte vafler og nykokt kaffe om bord

Folkebadet.no